S&W: Het eiland Amoras

Het eerste, echte Suske en Wiske album.

Rikki is schoenen gaan kopen, die zien we (gelukkig) niet meer terug want de rij is blijkbaar zeer lang.
In de plaats daarvan leren we nieuwe personages kennen:

  • Suske: een beetje een wildebras die even oud is als Wiske
  • Professor Barabas: een bibberende en bevende professor
  • Sus Antigoon: een dronken spook en de stichter van Amoras
  • Jef Blaaskop: dikke dictator van Amoras

In de rode reeks lezen we de (als we eerlijk zijn slecht) hertekende versie van Paul Geerts, de charme van de oude tekeningen met de gerimpelde hoofdjes is daarbij verloren gegaan. Veel detail zit er ook niet in de tekeningen. Je hebt heel de tijd het gevoel dat de hertekening er snelsnel tussen werd genomen.
Een mooi overzicht van de verschillen kun je hier zien.

Het verhaal zelf is al met al aan de magere kant:
De vetten onderdrukken de mageren. Onze helden bevrijden de mageren en na enkele moeilijkheden breekt er een welvarende tijd aan.
Suske besluit uiteindelijk om zijn vaderland achter te laten en gaat op het einde van het verhaal, uit liefde (?), mee met Wiske en Tante Sidonia. De enige van wie hij afscheid heeft genomen is zijn voorouder, het dronken spook. Andere familie of vrienden had hij blijkbaar niet.

De grappen zijn een (klein) beetje beter dan in het vorige album, de plot is minder van de pot gerukt en rechtlijniger maar diepgang moet je niet verwachten.

Als kind vond ik het een goed album, als (half-)volwassen mens moet ik zeggen goed geprobeerd. Gelukkig komen er nog betere albums aan.


You'll only receive email when they publish something new.

More from Simon DH
All posts